Puutarhaa ja pihaa, Tuunaamista ja laittelua

Suuren kurpitsajuhlan valmistelut

Kurpitsajuhlan kolme koota

Meillä Suomessa on halloweenin viettoon monta ajankohtaa ja tapaa. Mielestäni ainoa oikea ajankohta on kuitenkin pyhäinpäivä, joka almanakan mukaan ajoittuu tänä vuonna lauantaiksi 3.11.

Vaikka tapoja on erilaisia, niin olennaisen osan perinteisessä juhlassa kuitenkin muodostavat minulle kolme koota; karkit, kepposet ja kurpitsat. Tällä kattauksella on mielestäni hyvä valmistautua pimenevien syysiltojen suureen kurpitsajuhlaan.

Karkit ovat jo löytäneet tiensä ostoskoriini kauppojen tyrkkyhyllyiltä. Kepposetkin ovat tulollaan ihan luonnostaan. Pääsääntöisesti olen joutunut jopa pidättelemään itseäni jekuttelujen suhteen.

Ykkössijalla on suuri kurpitsa

Näissä juhlissa on ykkössijalla kuitenkin kurpitsa. (Se vetää omassa sarjassaan vertoja jopa kinkulle, tuolle joulupöytien kunkulle). Tähän halloweenin tärkeimmän tunnusmerkin virkaan olin varannut (jo hyvissä ajoin) puutarhastamme Vihertäjä-siskoni kasvattaman jättikurpitsan.

Ylhäällä oikealla on kurpitsalyhtyyn valittu veijari.
Ylhäällä oikealla on kurpitsalyhtyyn valittu veijari.

Kurpitsan kimppuun

Välttääkseni sotkua ja lämpimän lokakuun kerrankin niin salliessa, päätin Fiksaajan avustuksella askarrella kurpitsan kimpussa ulkona. Kurpitsan lyhdyksi muokkaaminen tuottaa tavattoman paljon sotkua. Siis riippumatta siitä, missä sitä työstää. Ulkona sotkut on helpompi siivota tai jättää siivoamatta. Joka tapauksessa suosittelen kumihansikkaiden käyttöä. Värillä ei ole väliä, kunhan varret ovat riittävän pitkät.

Ensiksi leikkasimme kurpitsasta hatun eli kannen pois. Leikkaamiseen käytimme terävää ja pitkäteräistä veistä. Hatun poisvetämistä helpottaa huomattavasti, jos kanta on jätetty tarpeeksi pitkäksi.

Kurpitsaan tehdään ensimmäinen viilto
Kurpitsaan tehdään ensimmäinen viilto
Kurpitsa on avattu päältä eli otettu "hattu" pois.
Kurpitsa on avattu päältä eli otettu ”hattu” pois
Muheva kurpitsan tyvi
Muheva kurpitsan tyvi

Kun hattu oli saatu poistettua, kaavimme kurpitsan sisältä siemenet ja rihmastoa muistuttavan lihan pois. Sisälmyksiä kertyikin lähes kaksi ämpärillistä. Sopivin työkalu ison kurpitsan kovertamiseen on kauha. Pieniä kurpitsoita kovertaessa on jäätelökauha oiva väline.

Kurpitsan lihaa ja siemeniä
Kurpitsan lihaa ja siemeniä. Siemenet ovat kiinni hötösessä sisuksessa.

Kurpitsalle ilme

Kun kurpitsa oli koverrettua ontoksi, piirsimme ulkokuoreen kasvot. Vaikka netistä löytyi runsaasti erilaisia malleja ja sabloonoita irvistävistä kasvoista, päädyimme kuitenkin lempeään hymynaamaan.

Kurpitsan lempeät kasvot
Kurpitsan lempeät kasvot

Sen jälkeen veistimme pienellä terävällä veitsellä kurpitsallemme silmät, nenän ja suun. Leikatut osat irtoavat helpoiten työntämällä ne sisäpuolelta ulos.

Kurpitsan silmät, nenä ja suu
Kurpitsan silmät, nenä ja suu

Vielä kynttilä sisälle ja kurpitsamme oli valmis kannettavaksi kylätien varteen. Siellä se jakaa hymyään ja muistuttaa ohikulkijoita tulevasta suuresta kurpitsajuhlasta. Toivottavasti säät pysyvät suosiollisina, sillä kurpitsat säilyvät vain muutaman viikon ulkona viileässä. Pakkasta ne eivät valitettavasti kestä.

Kurpitsalyhty on valmis ja kynttilät ovat sen sisällä
Kurpitsalyhty on valmis ja kynttilät ovat sen sisällä. Kurpitsajuhlan valmistelut ovat päässeet vauhtiin.

Nyt onkin aika siirtyä kepposten pariin.

Kurpitsalyhty yöllä on aika jännän näköinen
Kurpitsalyhty on yöllä aika jännän näköinen. Onneksi se hymyilee!

Kurpitsan sisuksesta voi  tehdä erilaisia ruokia

Kurpitsan liha ja siemenet kannattaa säästää. Sosetta voit käyttää piirakan lisäksi vaikkapa sämpylöissä, keitoissa tai leivonnaisissa. Ohjeita löytyy loputtomiin.

Kurpitsalyhdyn valmistuttua meille jäi pari ämpärillistä kurpitsan koverrettua sisusta. Yhdestä kurpitsasta tulee melkoinen määrä maltoa ja siemeniä!

Siemenet kannattaa ottaa talteen. Ne puhdistetaan ja kuivataan vaikkapa uunipellillä. Siemenillä voi koristella keittoja, niitä voi maustaa naposteltavaksi (esim. oliiviöljyllä ja suolalla) tai niitä voi lisätä salaatteihin.

Kurpitsaa soseeksi kattilassa

Tässä vaiheessa projektia Vihertäjä-sisko astui remmiin. Osa saaliista päätettiin pehmentää kattilassa ja pussittaa pakastimeen tulevia ruuanlaitto- ja leipomishetkiä varten. Soseesta tuli aika juoksevaa eli tämä erä taitaa olla sitä keittoaines-osastoa.

Kurpitsan keittämistä soseeksi ja siementen siivilöimistä eri astiaan
Kurpitsan keittämistä soseeksi ja siementen siivilöimistä eri astiaan. Siementen nosteleminen muhennoksesta oli harrasta käsityötä.
Kurpitsasosetta ja kurpitsansiemeniä. Siemenissä oli kiinni ”oranssia rihmaa” eli niiden siistiminen vei aikaa. Liukkaita siemeniä huuhdeltiin ja puhdistettiin vedessä moneen kertaan. Lopuksi ne kuivatettiin uunipellillä matalassa lämmössä parin tunnin ajan.

Kurpitsajuhlan kurpitsakakku

Kurpitsakakkua varten työstettiin vielä yksi kurpitsa. Se paloiteltiin pihapöydällä. Osa paloista pussitettiin suoraan pakastimeen, sillä kerralla määrää on lähes mahdotonta käytää ruuanlaittoon.

Kurpitsan työstämistä pihapöydällä
Kurpitsan työstämistä pihapöydällä. Sitä riittää ja riittää….

Kurpitsakakkua varten lohkaistiin kurpitsasta muutama pala. Puolen kilon verran isoja paloja pehmennettiin uunissa. Niitä käytettiin soseutettuna mausteisen kurpitsakakun höysteenä.

(Kurpitsalla höystettyjen leivonnaisten ohjeissa on muuten toisinaan ”ota keskikokoinen kurpitsa” tyyppinen aloitus. Mitä kirjoittaja onkaan ajatellut puhuessaan keskikokoisesta kurpitsasta? Onkohan hän koskaan vieraillut Jättikasviyhdistyksen sivuilla…)

Kurpitsakakku- ja piirakkaohjeita löytyy netistä valtavat määrät. ”Kahvipöydän kakun” tekeminen tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta ja sitä se olikin. Mukava ohje löytyi pienellä selaamisella: https://www.kinuskikissa.fi/leipomot/lissy/kurpitsa-kahvikakku/.

Kurpitsajuhlan kurpitsainen maustekakku on valmiina. Kakku oli helppo valmistaa ja se kohosi jopa liiankin hyvin. Kuorrutus jätettiin ohjeesta pois, sillä onhan sitä makeutta jo tässäkin riittämiin.

Kurpitsainen maustekakku (tai mausteinen kurpitsakakku) vihjaa vähän jo jouluun. Siinä on kanelia, neilikkaa ja inkivääriä  – mikä tuoksu! Kakku odottaa muutaman päivän viileässä mehustuakseen lisää. Kohta sitä päästään maistelemaan!

Suuren kurpitsajuhlan valmistelut ovat pitkällä!

Kurpitsalyhty vartioi kylätietä päivälläkin. Sen ilme kertoo, että suuren kurpitsajuhlan tunnelmaa on ilmassa:)

2 thoughts on “Suuren kurpitsajuhlan valmistelut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.